Borszalon – retro cuccok, retro borok

Fehér térdzokni, néhány trapéznadrág és széles nyakkendő. Így jelent meg külsőségekben a retro az idei Borszalonban. Közel száz bort lehetett kóstolni. Minden borász egy-egy retro-bort is hozott magával; valami különlegeset, valami régit.

Az Egri Borszalont Gál Tibor borász ötlete alapján 2001 óta minden évben megrendezik az egri bortermelők. Idén harminc borász állt az asztalok mögé, mindegyikük három-három bort mutatott be a vendégeknek. Ilyenkor beszélgetésre is van idő, előfordul az is, hogy a fogyasztóktól kapnak a borászok ötleteket. Megjelennek a kis- és a nagykereskedők is.
Minden évben van valami, ami egyedivé teszi a Borszalont. Korábban a swing-korszakot idézték meg, tavaly fehérbe öltöztek az Egri Csillag tiszteletére. Idén a 60-as, 70-es évekbe vitt vissza a rendezvény.
Megjelentek a széles nyakkendők, néhol a fehér térdzokni és a trapéznadrág. Beatnikek, hippik és kisdobosok kóstolták a bort.
A borászoknak egy-egy különleges, régi bort is kellett hozniuk.
Nemcsak a vendégek száma nő évről évre: minden évben egyre több borász jelenik meg Magyarország legnagyobb beltéri boros rendezvényén.
Habis László polgármester azt mondta: az egri borászok ésszel, szívvel, lélekkel, szakmai tudással dolgoznak. A megnyitón adták át a Gál Tibor Emlékdíjat. Bíró Józsefnek ítélték, aki 11 éve az Egri Borút Egyesület alelnöke, évtizedekig volt szállodaigazgató. Mindig is érdekelte a bor és a gasztronómia, az, hogy az egri bor megtalálja a méltó helyét. A tiszaújvárosi Karakter Alapítvány Tarjányi Gyuláné munkáját ismerte el, aki sokat tesz a bor népszerűsítéséért, a Debreceni Borozó című magazin pedig a fogyasztók által legkedveltebbnek tartott bort és borászt díjazta. A borok között a Gróf Buttler Bikavér W 2006 lett a legjobb, az utóbbit pedig a Gál Tibor Pincészet nyerte. Rázsi Botond alpolgármester szerint az egri önkormányzat igyekszik mindent megtenni az egri borok népszerűsítéséért, ennek egyik módja a közgyűlés borának kiválasztása.