Az uniós források felhasználásában segítenek

Heves megye szinte minden településére eljutott már a Széchenyi Programiroda – derült ki az országos fórumsorozat egri állomásán. A fórumon beszéltek az aktuális pályázati lehetőségekről, gyakorlati tanácsokat adtak, szóba került a területfejlesztési koncepció és az unió következő pénzügyi tervezési időszaka. A megyei területfejlesztési koncepciót várhatóan áprilisban fogadja el a közgyűlés.

Az egyes szereplőket kívánja közelebb hozni egymáshoz a fórumsorozat oly módon, hogy hasznos tudást is adjanak – fogalmazták meg a megnyitón. Deé András regionális igazgató azt mondta: az iroda közvetlenül, személyre szabottan segíti a pályázókat az ötlet megfogalmazásától a pályázat lezárásáig. Heves megye 121 településéből 115-ben megfordultak az iroda megalakulása óta eltelt 16 hónapban. 1550 személyes tanácsot adtak, 660 projekttel találkoztak.
A megyei önkormányzat megváltozott feladatairól, a területfejlesztési koncepcióról tartott előadást Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. A megyék az intézményfenntartó szerepből kilépve területfejlesztéssel foglalkoznak január 1-től. Szabó Róbert szerint a lépés nagyon fontos volt, ráadásul az időzítés is jó, hiszen fel lehet készülni a 2014 és 2020 közötti új, hétéves fejlesztési ciklusra. A területfejlesztési koncepció készítésének egy előkészítő és egy javaslattevő szakasza van. Szabó Róbert úgy véli: 2013 áprilisában a megyei közgyűlés elfogadja majd a területfejlesztési koncepciót. A megye kiemelkedési lehetőségeit keresik, hogy minél hatékonyabban tudják a fejlesztési forrásokat majd felhasználni.