Borászok fóruma

Párbeszédre hívta az egri borvidék szőlő és bortermelőit dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. A megbeszélésen a hegyközségi törvény várható módosításairól dr. Andréka Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályának vezető-helyettese adott tájékoztatást, majd a résztvevők javaslatokat fogalmaztak meg a törvénytervezettel kapcsolatban.

A hegyközségi rendszer a szőlő és a bortermelő védelmét szolgálja, ezért mindenképpen fontos, hogy megmaradjon. A törvény megújítása, módosítása azonban időszerű feladat, ám az ezt szolgáló tervezet több helyen is pontosításra szorul- összességében ez az érintettek véleménye a változásokkal kapcsolatban. Többségük szerint komoly vitákra ad okot, hogy egy borvidék egy hegyközség legyen, és törvényileg határozzák meg a hegyközségek határait. Fontosnak tartják, hogy a mostanihoz képest csökkenjen a hegyközségek száma, de a törvénytervezetben szereplő 22 hegyközséget túl kevésnek tartják, ami a helyi irodák bezárásához vezetne. A változtatás után nagy távolságokat kellene a hegyközségi tagoknak utazniuk, ami amellett, hogy pluszköltséggel, idővel és kellemetlenséggel jár, azt is eredményezné, hogy a helyi döntések a termelőktől egyre távolabb születnének meg. Véleményük szerint a jelenlegi hegyközségi szabályozás kiskapukat teremt az eredethamisítási ügyeknek is. Tájékoztatni kell a fogyasztót mit jelent a védett eredetű szabályozás.
A hegyközségi törvény vitája, majd szavazása előtt a Fidesz mindenképpen meg szeretné ismerni a szőlő és borágazat képviselőinek véleményét, ezért kezdeményezte a párbeszédet.
A törvénytervezettel kapcsolatban elektronikus úton is várják a szakma véleményét, amelyet továbbítanak majd a Vidékfejlesztési Minisztérium felé.