Kisebbségtudományi konferencia

A roma kisebbség társadalmi és oktatási felzárkóztatásáról, az ezzel foglalkozó kutatások eredményeiről rendeztek konferenciát Egerben. A szakmai összejövetelt abból az alkalomból szervezték, hogy két éve alakult meg a Kisebbségtudományi Tanszék az Eszterházy Károly Főiskolán.

Közismert, mégis megoldatlan kérdés a magyarországi cigányság alacsony fokú integrációja: a roma lakosság számottevő része az ország gazdaságilag és infrastrukturálisan elmaradott részein, elkülönítve és kirekesztve él. Az itt élők jelentős része nem, vagy csak rendszertelenül jut munkához, gyerekeik pedig nagy arányban tanulnak szegregáltan, illetve alacsony szintű képzést nyújtó iskolákban. Csekély eséllyel jutnak el így az érettségiig és a diplomáig, számottevő részük ráadásul még szakmát sem tud szerezni. A probléma jelentőségét felismerve rendeztek kamarakonferenciát az egri főiskolán, melyen szakemberek számoltak be kutatásaik eredményeiről. Fehérvári Anikó, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa a szakiskolai lemorzsolódás okait ismertette.
A szakmai összejövetelt abból az alkalomból szervezték, hogy 2010 szeptemberében alakult meg a Kisebbségtudományi Tanszék az Eszterházy Károly Főiskolán. Ezalatt az időszak alatt kurzusokat kisebbségtudományi szakirányok indítottak, pályázatot nyújtottak be egy roma szakkollégium létrehozására.
A Kisebbségtudományi Tanszék tervei között szerepel az is, hogy minden évben konferenciát szerveznek, ahol munkájukról, a legfrissebb szakmai kutatásokról tájékozatatják a hallgatókat és oktatókat.