Ülésezett a megyei közgyűlés

Elfogadta a Heves Megyei Önkormányzat és intézményeinek első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót a közgyűlés. Módosították a költségvetési rendeletet is, így a bevételi és kiadási előirányzatok főösszege 1 milliárd 717 millió forintra módosult. A testület támogatta Czinege László rendőr ezredes főkapitányi kinevezését , miután Dr. Ormossy Attila Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői megbízatását Pintér Sándor belügyminiszter idén augusztusban indoklás nélkül visszavonta.

Befejeződött az előző ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság tevékenysége. Sveiczer Sándor Péter elnök jónak és eredményesnek ítélte a bizottság munkáját, sok hibára derült fény, számos ügyben még tart a nyomozás. Dr. Nagy Imre képviselő szerint a bizottság csupán látszattevékenységet folytatott, marketingcélra jött létre, egyetlen eredménye volt, hogy a szétkürtölt rágalmak egy része nem igazolódott be. Dr. Gondos István úgy fogalmazott: nem az a lényeg, hogy hány visszásságot tártak fel, hanem hogy történt-e visszaélés.
Kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott az első félévben a Heves Megyei Önkormányzat, valamint a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal. A bevétel 773 millió 682 ezer forint , a kiadás 737 millió 398 ezer forint volt, a pénzmaradványt teljes egészében felhasználták az első félévben. A második félévben is törekedni kell a folyamatos és kiegyensúlyozott működésre, valamint lehetőség szerint külső források bevonására. A megye várhatóan 11,5 millió forint támogatást kap a központi költségvetésből a területfejlesztési és területrendezési tevékenységek megvalósítására-hangzott el a megyegyűlésen. A képviselők szavaztak a hazai decentralizált források terhére megkötött támogatási szerződések lezárásáról. A Heves Megyei Önkormányzati Hivatal 308 projekt jogszerűségét ellenőrizte. Ebben a hónapban a hevesi kistérség 17 településénél, 130 projekt esetében tart ellenőrzést.
Mint ismert a megyei önkormányzatok feladatai az idei év elejétől alapvetően megváltoztak, legfontosabb feladataik a területfejlesztés, vidékfejlesztés és a területrendezés. A megváltozott feladatrendszernek köszönhetően a megyei önkormányzatoknak fontos szerepe van az egységes fejlesztéspolitika kialakításában, ennek keretében elkészítik a megye területére az országos tervekkel összhangban a megye területfejlesztési koncepcióját. A képviselők szavaztak az ennek részét képező partnerségi terv megalkotásáról, valamint a tervezési folyamatot támogató szakmai tanácsadó munkacsoport létrehozásáról. A szakmai fórum célja, hogy a területfejlesztésben meghatározó szerepet játszó szervezetek saját szakmai szempontjaikat képviselve, hozzájáruljanak a megalapozott területi tervezéshez, ezzel közvetett módon a 2014–2020 közötti időszakban a megye fejlődéséhez.