Lovaskultúra-oktatás – pályázat hamarosan, tantárgy jövőre

A következő tanévtől iskolai tantárgy lehet a nemzeti lovaskultúra. Ez nemcsak a lovaglást jelenti, hanem például megtanulják a gyerekek gondozni is a lovakat, és foglalkoznak a magyarság lovas múltjával, hagyományaival is. Idén viszont délutáni foglalkozásként már járhatnak lovagolni – hamarosan megjelennek az ezt támogató pályázatok.

Napokon belül megjelenik az első pályázat, amely a lovaskultúra-oktatást támogatja uniós forrásból. Iskolák pályázhatnak majd, délutáni lovas foglalkozásokra nyerhetnek pénzt. De ha valamelyik iskola ezt a pályázatot kihagyja, októberben egy újabb pályázat is segít majd, hogy a lovaskultúrát, a lovaglást be tudják vonni a tanórán kívüli tevékenységek körébe – tájékoztatta a Híradást Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia megalkotásért és koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyerhetnek pénzt többek között útiköltségre, a közreműködő tanárok bérére. Az egyik pályázat kerete 12 milliárd forint, a másiké ötmilliárd.
A következő tanévben tantárgyként tervezik bevezetni a nemzeti lovaskultúrát az általános iskolák 3., 4., 5. osztályában. A tanterv elkészült, a tanmenet-javaslaton még dolgoznak. A lovaglást integrálni lehet majd a mindennapos testnevelésbe, sőt, több órát összevonva, tömbösítve is lehet majd oktatni. Az új tantárgy nem kötelezőként kerül a tantervbe. Országosan 200 iskola és 75-80 lovarda áll készen a lovaskultúra-oktatásra.