Felmérést végez a KSH

Kérdőíves felmérést végez szeptember 15-től a Központi Statisztikai Hivatal az ország 530 településén, köztük Heves megyében is. A vizsgálat elsősorban az egészségi problémákkal és sérüléssel, fogyatékossággal élők társadalmi akadályozottságát kutatja, összehasonlítva egészséges társaik lehetőségeivel.

A KSH és az Európai Unió Statisztikai Hivatala közösen végez felmérést szeptember 15-e és október 31-e között az unió tagországaiban. A vizsgálatot az uniós országok nagy többségében azonos időpontban, egységes előírások szerint végzik.
Magyarországon 530 településen közel 11 ezer embert kérdeznek a biztosok egészségi állapotukról, a társadalmi részvételi lehetőségeikről, a munkavállalásról, tanulásról, közlekedésről, szórakozásról, társas kapcsolatokról és életkörülményeikről. A felmérés a sérüléssel, fogyatékossággal élők társadalmi akadályozottságát is kutatja, összehasonlítva egészséges társaik lehetőségeivel. A véletlen mintavétellel kiválasztott, 15 évesnél idősebb személyeket otthonaikban, személyesen keresik fel a kérdezőbiztosok. A válaszadók többségét hordozható számítógép segítségével kérdezik ki, mások hagyományos, papír kérdőíven válaszolhatnak. Az adatgyűjtést Heves megyében 25 településen 317 fő bevonásával végzik. A felmérés során gyűjtött adatokat a statisztikai hivatal bizalmasan és a vonatkozó törvényeknek megfelelően kezeli.