Művészet, szabadon

„Minden művész a valóságot akarja leképezni, csak más -más eszközzel”- vallja Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festőművész. Az általa ábrázolt világ most a Templom Galériában várja a nézőket. Terra című kiállításának anyagát az elmúlt öt év képeiből válogatta össze.

„Engedem, hogy az ecset vezessen, nem akarok kifejezni semmit, hagyom, hogy kifejeződjön magától”- mondta Kopasz Tamás a Templom Galériában Terra címmel nyíló kiállításán. A tárlat anyaga olyan sorozatokból válogat, melyek a négy elem, a föld, a víz, a levegő és a tűz hatását jelenítik meg. A képeket nézve a megszokott képi valóságtól távolodik a befogadó, miközben már nem üzenetet keres, hanem engedi, hogy a színek, vonalak, ecsetvonások egy különös mozgásának szemlélője legyen.
A művész 2005 óta talált rá erre a képi vitalitásra akkor festett barokk sorozatával. Az akkori és a mostani képekből áradó energiát a művész Bach és Händel zenéjében találta meg, a kiállításon is Bach műveket adott elő Vályi Csilla barokk csellón. Kopasz Tamás szegedi születésű művész 2009 óta kötődik Egerhez, hiszen az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének docense. Mint mondta, a tanítványai inspirálják, nagyon sok élményt kapott eddig a diákoktól. A kiállítást Prosek Zoltán művészettörténész, a Paksi Modern Képtár igazgatója nyitotta meg, a tárlat szeptember 28-áig látható a Templom Galériában.