Idei utolsó séta

A Szépasszonyvölgyről, a kápolnáról, az istenes pincéről mesélt az idei utolsó Egri sétán dr. Löffler Erzsébet. Bár a séta-sorozat most véget ért, jövő héten még lesz program. Az Egri séták nem csak egrieknek helytörténeti könyv harmadik kötetét mutatják be Eger Ünnepén. Néhány héttel később pedig a városszépítőkkel tartanak közös sétazáró rendezvényt a lokálpatrióták a városházán.

A szépasszonyvölgyi kápolnát, ahol az utolsó Egri séta egrieknek kezdődött, 1903-ban építették. Nevezték szürke nénikék kápolnájának is. Két harangjáról azt mondják: Eger legjobban összehangolt harangjai. A János harang 250 kilós, a Mária Magdolna 150. 1903-ban öntötték Sopronban. Hogy milyen a hangjuk, be is mutatták.
Dr. Löffler Erzsébet nemcsak a Szépasszonyvölgyről, hanem Eger pincéiről is mesélt. A legendák szerint az összes pince hossza eléri a száz kilométert. Bort tároltak bennük, lakások voltak,és ha a várost támadták, búvóhelyként használták. A várban, majd a Tetemváron alakítottak pincéket először. A Szépasszonyvölgyben csak a XVIII. században.
Az utolsó séta résztvevői megnézték az Öregsor egyik pincéjét, itt olyan dombormű is látható, amely a Szent család egyiptomi menekülését ábrázolja. Ez a séta volt a 117.
Eger Ünnepén, 22-én mutatják be az Egri séták nem csak egrieknek harmadik kötetét, a szerzők ekkor dedikálnak is. A Városszépítő Egyesülettel közösen egy sétazárót is tartanak a lokálpatrióták néhány hét múlva.