A terror képei a Tűzoltó Múzeumban

Világszerte megemlékezéseket tartottak az amerikai terrortámadás tizenegyedik évfordulóján. 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadást intézett az Egyesült Államok ellen. A merénylet háromezer emberéletet követelt. Egerben a Tűzoltó Múzeumban a tragédiát bemutató fotókiállítás nyílt, az áldozatokra emlékezve pedig megszólaltak a szerkocsik szirénái is.

„Érezd át…9/11 New York”. Ezt a címet kapta a Tűzoltó Múzeum időszaki kiállítása. A fotókon az amerikai terrortámadás eseményei elevenednek meg. A képek a tűzoltók szemszögéből mutatják be a tragédia körülményeit.
A kiállítás megnyitóján Sós István alpolgármester a tűzoltók hősiességéről beszélt.A megnyitón részt vett Karin Posner-Mullen, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, sajtó-és kulturális tanácsosa visszaemlékezésében mély őszinteséggel beszélt a tragédiáról. A rendhagyó tárlat eredeti hangfelvételekkel és különleges világítással teszi átérezhetővé a terror napjait. A civil áldozatok mellett a legnagyobb veszteséget a mentésben részt vevő tűzoltók szenvedték el. Hősiességüknek Mérai Péter a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője állított emléket beszédében. A később közzétett hivatalos adatok szerint a New York-i ikertornyok elleni támadásban 2749-en haltak meg. Köztük 343 tűzoltó is életét vesztette. Emlékük előtt tisztelegve országszerte egy percig szóltak ma a szerkocsik szirénái.
A szeptember 11-ei eseményeket bemutató fotókiállítás öt hónapig látható.