Nemzeti emlékhely Egerszalókon

Nemzeti emlékhelyet, fából készült emlékművet avattak augusztus 20-án Egerszalókon. Három oldala egy-egy nemzeti ünnepünkhöz, negyedik Trianonhoz kötődik.

Az egerszalóki önkormányzat elhatározta, hogy emlékhelyet létesít. A falu új közösségi terén, a Páston helyezték el az emlékművet. Tőgyi Gábor polgármester azt mondja: itt fogják tartani ezentúl az ünnepeiket. Az emlékművön augusztus 20-át Szent István koronája, március 15-ét a kokárda, a kard, az ágyú és a toll, október 23-át a lyukas zászló szimbolizálja az emlékművön. A negyedik oldalán Trianont jelenítette meg Kudor István bánffyhunyadi fafaragó.
Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő szerint mind a négy dátum történelmünk szerves része, mind olyan események, amelyekből erőt kell merítenünk. Augusztus 20-a üzenete az: legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk – mondta Nyitrai. Megemlítette a legutóbbi magyar sikert, a londoni olimpiát. Az emlékművet megáldották, majd megkoszorúzták. Átadták az Egerszalókért díjat. Idén dr. Török László plébános kapta – ezzel ismerték el többéves, közösségformáló, példamutató munkáját. A szalóki ünnepségen egymás után mutatkoztak be a művészeti csoportok. Ebédre sült ökör volt.