Engedély nélküli szálláshelyek

Állampolgárok bejelentései és az önkormányzati adóhatóság tapasztalatai alapján nem csökken Egerben az engedély nélküli szálláshely szolgáltatások száma. A szabályosan és az előírásoknak megfelelően működő szálláshely üzemeltetők jelentős központi és helyi adókat fizetnek, a feketén működők ezt teljesen elkerülik.

A helyi adók közé tartózó idegenforgalmi adót nem a szálláshelyek fizetik, hanem a szálláshelyek szedik be a vendégtől. Ez az adónem éves szinten, a normatív támogatásokkal együtt 300 millió forintos bevételt jelent a városnak. Ez a helyi adók mintegy 3-3,5 százalékát teszi ki. Ezekből a bevételekből tudja a város fejleszteni az idegenforgalmat.
A bejelentések és a lefolytatott vizsgálatok eredményeként a jegyző azonnali hatállyal megtiltja a szálláshely-üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező szálláshely üzemeltetését és pénzbírságot szab ki.
E mellett ha valaki adókötelezettséget mulaszt, annak a pénzbírságon felül magánszemélyek esetében még maximum 200 ezer forintos mulasztási bírság szabható ki. Arra kérik a lakosságot, az ide látogató turistákat, ha valahol azt tapasztalják, hogy nagy valószínűséggel engedély nélküli szálláshely szolgáltatás működik, úgy azt az önkormányzati adóhatóság felé jelezzék. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeit és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjét Kormányrendelet szabályozza. Az engedéllyel rendelkező szálláshely szolgáltatók listáját megtalálhatják a város honlapján is, illetve a szálláshelyeken látható regisztrációs táblák is segíthetnek.