Visszaállítják a hegyi és dombvidéki réteket

Rétek, legelők növénytársulásait, pusztuló életközösségeit állítja helyre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Összesen 457 hektáron, három tájvédelmi körzetben végzik el ezt a feladatot 230 millió forintból.

A legeltető állattartás visszaszorulása miatt elfoglalták a cserjék és a fák a dombvidéki és a hegyi réteket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a területeket újra kaszálásra, legeltetésre alkalmassá akarja tenni, visszaállítani a gyepes fajgazdag élőhelyeket.
A 80-as évektől, a legeltető állattartás visszaszorulásával foglalták el a cserjék és a fák a réteket. Megjelent a kökény és a vadrózsa, az erdei és a fekete fenyő, az akác. Olyan fokozottan védett növényeket és állatokat szorítottak ki, mint a leánykökörcsin vagy a pannon gyík. A védett növény és állatfajok száma megközelíti a százat.
2013. és 2015. három tájvédelmi körzetben, a kelet-cserhátiban, a lázbérciben, a tarnavidékiben, összesen 457 hektáron állítja helyre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a pusztuló életközösségeket 230 millió forintból. A projekt előkészítése most fejeződött be.