Búcsú a Gilitka kápolnánál

Idén is szabadtéri szentmisével emlékeztek Szent Annára és Szent Joachimra, a Szarvaskő és Bélapátfalva között, az erdő mélyén található Gilitka-kápolnánál. A kápolnát 2007-ben újították fel teljesen, azóta minden évben száznál is többen látogatnak ki a búcsújáró helyhez, hogy Szűz Mária szüleinek közbenjárását kérjék életükre, családjukra.

A Szarvaskő várát Bélapátfalvával összekötő régi szekérút mellett a Gilitka-patak völgyének lejtőjén épült a barokk kápolna 1750-ben, melyet Androvics Miklós szemináriumi rektor állíttatott Szent Anna tiszteletére. Szűz Mária édesanyjának napja Bélapátfalvának fogadott ünnepe: e napon a hívők a környező településekről a kápolnához vonulnak, ahol szabadtéri szentmisét tartanak. Idén a szertartást Szabó József Béla esperes-plébános mutatta be, aki a múlt tiszteletéről, az őseink által ránk hagyott lelki kincsek, az imádság és a tisztelet megőrzéséről beszélt. Kitért arra is, Isten tervében mindenkinek megvan a maga szerepe, így Szent Annának és Joachimnak is, akik a keresztény nagyszülők eszményképei lettek.
A zarándokok általában a szerencsés szüléshez, a helyes gyerekneveléshez kérik Jézus nagyanyjának közbenjárását. Varró Krisztina, október 31-re várja gyermekét, úgy érezte idén neki is részt kell vennie a Szent Anna búcsún.
A bélapátfalvai Csuhány Béla okleveles építészmérnök személyesen is kötődik a területhez, az ő kezdeményezésére és irányításával renoválták a kegyhelyet, amely 2007 óta teljes pompájában várja a lelki felüdülésre vágyókat.
A szentmisén Szarvaskő testvértelepülése, Balatonederics küldöttsége is részt vett, a zenei szolgálatot a Magnificat Kórus tagjai végezték.