XXXVI. Agria Sakkfesztivál

Ötvennégy indulóval szombaton kezdődött a 36. Agria Sakkfesztivál. A pénzdíjak csökkenésével elmaradtak a külföldi versenyzők, viszont több tehetséges Heves megyei sakkozó is asztalhoz ül a hét nap során.

Korábban mindig úgy kezdődött a hagyományos nyári, egri sakkfesztiválról a beszámoló, hogy hány nemzetközi mester, illetve nagymester jött el Egerbe. A pénzdíjak csökkenésével ezek a versenyzők, így a külföldiek is elmaradtak. Egyetlen ilyen versenyző az angol Mihajlova, aki egyébként született bolgár.
Ezzel szemben több fiatal egri sakkozó nevezett. Közülük Gál Szabolcs és Bartók Dávid most iratkozhat fel a FIDE-listára. A kilenc fordulós verseny kezdete előtt a különböző korosztályos világversenyeken elért jó eredményeket díjazták. Gledura Benjamin a csehországi korosztályos Eb-n csapatban lett második. A boszniai korosztályos rapid Európa-bajnokságon három egri is részt vett. Majoros Rózsa egyéniben saját korosztályában második, Becskei Zoltán harmadik, csapatban második; míg Bartók Dávid az 5. helyen végzett. Közülük hárman – a fiúk – mind neveztek a sakkfesztiválra. Az idén októberben nyolc éves Majoros Rózsa most pihen. Rózsa tavaly májusban kezdett el felnőttek ellen játszani. Már rajta van a FIDE-listán.
A 4. forduló után a FIDE-mester Hujbert Flórián állt az élen, mögötte Radnai Ádám, Becskei Zoltán, Juhász Ármin volt a további sorrend. A 36. Agria Sakkfesztivál 27-én, pénteken zárul.