Kullancsszezon

A kullancsok legaktívabb időszaka június elejétől szeptember közepéig terjed. Hazánkban a nedves, erdős vidékeken, tehát az északi, a nyugati és a délnyugati tájakon gyakoriak. Heves megyében főleg az északi részeken, a hegyek között számíthatunk rájuk.

Magas páratartalomra, árnyékos helyre és persze megfelelő gazdaegyedre van szükség, aminek a véréből táplálkoznak. Ez éppúgy lehet ember, mint állat. Védekezni oltással, vagy megfelelő, zárt ruházattal lehet. Túrázás után feltétlenül vizsgáljuk át magunkat, vagy egymást.
A kullancsot könnyedén el lehet távolítani egy csipesszel. A Heves Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv adatai alapján a kullancsok által okozott fertőzések közül az elmúlt öt évben négy vírusos agyvelőgyulladást regisztráltak, míg Lyme-kóros eset évente 100 fordul elő. Előbbi esetben van lehetőség védőoltásra, míg a Lyme-kór antibiotikumokkal jól kezelhető.
A házi kedvencek – kutyák, macskák – is veszélyeztetettek, még akár a kiskertekben is, hiszen a kis vérszívók a madarak és hüllők közreműködésével könnyen bekerülnek a kerti bokrok alá. Érdemes ilyen helyen sűrűn kullancsszemlét tartani. Megfelelő célszerszámmal itt is könnyedén eltávolítható a kullancs.
A tapasztaltok szerint sokkal kisebb veszély az, hogy benne marad a kullancs feje, szájszerve a bőrben, mintha valaki a potrohánál fogva próbálja kivenni a bőrből a kullancsot. Kutyáknál Lyme-kór elleni oltás létezik, amit ajánlatos tavasszal beadatni.