Kóstoló, nyílt nap, saját bolt – a helyi adottságokhoz is kapcsolódik a szóláti major

Nyílt nap a gazdaságban, sajtkóstolás, termelői bolt – ezek már működnek az egerszóláti Bori majorban. Most tervezik egy kóstolóhely kialakítását, ahol sajt és bor párosítását ízlelhetik majd meg a turisták. A gazdaság több szálon is kapcsolódik a helyi adottságokhoz: készítenek például szóláti olaszrizlingben és Egri Csillagban érlelt sajtot, tagja a TDM-nek is.

A hagyományos, bükkfával füstölt mellett különféle növényekkel ízesített ordát is készítenek ebben az egerszóláti majorban, de pálinkában és borban is érlelnek sajtokat. Kapcsolódnak a helyi adottságokhoz, hiszen az egyik bor, amit használnak, a szóláti olaszrizling, a másik pedig Eger új bora, az Egri Csillag.
Most 170 hektáron gazdálkodnak, 37 tehenük van. A tehenekre itt jó világ van, szabadon járnak ki a legelőre. A tulajdonos négy éve vásárolta a majort, akkor 14 tehenük volt. Épp hogy elindult a tejtermelés, felére csökkent a tej felvásárlói ára. Kiutat kerestek, néhány hónap múlva termelői boltot nyitottak. Akkor még a tej volt a fő profil, azóta sajt is készül a majorban. Kísérleteznek, hiszen nem könnyű megélni, a gazdasági válság és a felvett hitelek egyszerre sújtják a gazdát.
Hosszú távon néhány a környékre és a gazdaságra jellemző termékkel szeretnének megjelenni. Járnak fesztiválokra, üzletláncnak, borászatoknak, szállodáknak szállítanak. Nyílt napokat is tartanak, ahol megismerkedhetnek az állattartás körülményeivel a kívülállók.