Megújult a Harangöntő-ház kiállítása

Az egykori egri harangöntőknek állít emléket a Harangöntő-ház megújult kiállítása. A tárlat interaktív elemekkel bővült: meg lehet kongatni a Bazilika nagyharangjait visszaadó harangokat, és egy film is várja a látogatókat, mely a régi mesterség történetét mutatja be.

A harangöntőknek emléket állító korábbi tárlat interaktív elemekkel bővült: a látogatók megkongathatják a Bazilika nagyharangjainak hangját visszaadó harangokat, és arcív felvételeket is felhasználó filmet láthatnak a harang készítéséről, történetéről. Mint Bujdosné dr. Pap Györgyi történész a kiállítás megnyitóján elmondta: a harangnak lelke és titka van, és a harangöntést sok-sok titok övezi. Egerben a18. századtól foglalkoztak ezzel a mesterséggel.
A Harangöntő-házat üzemeltető Evat Zrt. fontosnak tartotta a kiállítás megújítását, melynek összköltsége 3 millió forint volt.
Dr. Lengyel Gyula plébános a kiállítás felszentelése előtt a harangszó szerepéről, jelképeiről beszélt.
Egerben ma 39 harang szól, a legfiatalabb a Bazilika 2001-ben öntött Szent Mihály harangja. A harangkészítéshez kiváló minőségű agyagra van szükség, a mintája öt hónapig készül, az öntés csupán hat perc. Ma Magyarországon csak egy helyen, Őrbottyánban öntenek harangot, Európában hatan, a világon mindössze harmincan.