Kerékpárral a munkahelyre

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából munkahelyi közlekedési tréningeket tart a Környezettudományi Intézet az ország különböző városaiban. Békés és Sopron után Eger volt a harmadik helyszín. A tréning célja, hogy a a résztvevők megismerkedjenek a munkahelyi közlekedési terv kidolgozásának módszereivel, és ennek hatására a későbbiekben csökkenjen a városi közlekedésben az autóforgalom.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkahelyi közlekedési vagy mobilitási terve egy olyan hosszú távú stratégia, amellyel csökkenthető az utazásra fordított költség, a zsúfoltság és nem utolsósorban egészséges is. A tervvel azt szeretnék megvalósítani, hogy kevesebb autó, több kerékpárút, hatékonyabb tömegközlekedés legyen a városokban. Habis László polgármester a tréning megnyitóján kiemelte, a város a jövőben létrehoz egy egységes kerékpárút-rendszert, amely összekötné Egert a szomszédos településekkel, és része lenne az ország egyik legnagyobb kerékpárút-hálózatának.
A tréningen a város és a városi közlekedés résztvevői a közlekedési terv részleteiről tájékozódtak, tanácsokat kaptak a munka során várható gyakorlati problémák megoldására. A cél egy élhető város megteremtése.
A program az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap idei központi témájához illeszkedve a fenntartható városi közlekedést népszerűsíti. A kormány októberben elfogadta a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés programjáról szóló kormányhatározatot, és ennek része a munkahelyi közlekedési tervek kialakítása is.