Lengyelország szubjektíven

Lengyelországot bemutató kiállítás nyílt a Keresztény Ifjúsági Klubban. A Lengyelország szubjektíven vándorkiállítás anyaga Buskó Andrásnak, az Országos Lengyel Önkormányzat alelnökének fotóiból, képeslapjaiból állt össze.

Mi nem is nagyon tudjuk Lengyelországot objektíven nézni, hiszen elfogultak vagyunk egymás iránt – kezdte a kiállításmegnyitót dr. Löffler Erzsébet, az Egri Főegyházmegye Közgyűjteményének igazgatója. Ez a két nemzet történelme során összeforrott, ezt erősítette a II. világháború idején az, hogy Magyarország befogadta a menekült lengyeleket, itt találtak átmenetileg új hazára. Saárossy Kinga alpolgármester azt mondja: örömmel fedezett fel a kiállításon ismerős és ismeretlen tájakat. Felhívta a figyelmet arra is: milyen sokszínű és érdekes Lengyelország – és talán kedvet kap a látogató, hogy a fényképen látott helyekre elutazzon.
Családi és baráti kirándulások, a Magyar – Lengyel Baráti Kör, a lengyel önkormányzat tagjaként tett utak – az ezeken készült, a természeti értékeket, történelmi – kulturális látnivalókat bemutató fotókból, képeslapokból állította össze a kiállítást Buskó András. 1979-től az ország 16 vajdaságából 14-ben járt.