A Bazilika harangjai – Egri séták

Jelenleg négy harangja van a bazilikának; egyiket közülük, a Mihály harangot mindkét háborúban elvitték, kétszer is újraöntötték. A Bazilika harangjairól az Egri sétákon Kerékgyártó József mesélt.

Többször volt már az Egri séták egrieknek témája a harang, a harangöntés. A mostani mese, vagyis előadás a Bazilika harangjait mutatta be. Szomorú időszak volt az első világháború, a harangokat is besorozták – mondta Kerékgyártó József harangkutató. Összeírták, miből készültek, van-e történeti értékük. Először a temetőkápolnák és haranglábak harangjait vitték el, a Bazilika Mihály-, Donát- és János-harangja 1916. november 25-én szólalt meg utoljára. A legnagyobbat, a Mihály-harangot újraöntik, de a II. világháborúban hadi célokra megint elviszik. Így a Bazilikának hosszú időn keresztül nincs nagyharangja.
A Mihály-harangot 2001-ben öntötték újra Passauban. A súlya több mint 6000 kilogramm, 213 centi átmérőjű és 180 centi magas. A következő egri séta a megújult és kibővült sportmúzeumot mutatja be.