Eger Ünnepe, Civil Információs Centrum – ülésezett a civil kerekasztal

Június 10-éig meghosszabbította a szervező bizottság a jelentkezési határidőt, eddig várják még azokat a civil szervezeteket, amelyek szeretnének Eger Ünnepén bemutatkozni. A civil rendezvényt idén a szüreti fesztivállal együtt tartják, kiválasztják a civilek borát, lesz egri borral készült ételek versenye is. Több probléma is felszínre került az Egri Civil Kerekasztal ülésén; nem ismerték a kerekasztal tagjai például a Civil Információs Centrum címet elnyerő alapítványt, amely július 1-jétől segíti a munkájukat, és nem tudták, hogy meddig biztosított a Civil Ház működése. Feszültséget okoz az is, hogy idén csak azok a szervezetek pályázhatnak az Egri Civil Alapnál, amelyek szerepelnek a társadalmi szervezetek névjegyzékében – vagyis bejegyzett szervezetek.  

Rögtön a napirend elfogadása után bemutatkozott az Egri Civil Kerekasztalnak a Norma Alapítvány, amely pályázaton elnyerte a Civil Információs Centrum címet 2014 végéig. Gyakorlati segítséget nyújt, szakmai tanácsokat ad más civil szervezeteknek július 1-től.  Egerben a kialakult szervezetrendszeren keresztül szeretnék a civilekkel a kapcsolatot tartani – mondta Uzelman Tamás, a Norma Alapítvány képviselője.  Milyen felkészültséggel rendelkezik az alapítvány, ha csak tavaly éledt föl, miért nem ismerték meg az egri civileket a Civil Információs Centrum címre benyújtott pályázatuk előtt? – tették fel a kérdést a kerekasztal tagjai az alapítvány képviselőjének. Mind Misz Mihály tanácsnok, mind a soros elnök, Nagy Árpád bizalmat kért a civilektől, a Norma Alapítványtól pedig azt, hogy ismerje meg a 110 egri civil szervezetet.
Felmerül kérdésként az is, hogy működik-e az új centrum mellett tovább a Civil Ház. Bárdos Ferenc mindenkit megnyugtatott, hogy egy pályázattal 2012 végéig ez biztosított, és ha egy másik pályázaton is nyertesek lesznek, 2014 végéig tudják a házat működtetni.
Idén már csak azok a civil szerveztek részesülhetnek az Egri Civil Alap támogatásából, amelyek szerepelnek a társadalmi szervezetek nyilvántartásában – ez is okozott feszültséget. Javaslatot tettek az ülésen arra is, ki kapja a Pro Agria kitüntetést.
A kerekasztal folytatta az Eger Ünnepe előkészítését. A jelentkezési határidőt június 10-éig meghosszabbították, idén az iskolák és óvodák alapítványait is várják a civil ünnepre. Jelentkezési lapot az eck.hu-ról lehet letölteni. Borászok jelentkezésére is számítanak, mert az Eger Ünnepét idén az egri szürettel együtt tartják, és itt akarják megválasztani a civilek borát. Borral készült ételek versenye is lesz, ide pedig főző csapatokat várnak.