Ünnep és panasz a Pedagógus Szakszervezet zárótestületi ülésén

A Pedagógus Szakszervezet zárótestületi ülésén országos elismerést kapott két egri pedagógus: Matúzné Nagy Ildikó, a szakszervezet egri bizottságának elnöke és Karsai Istvánné, a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának képviselője. Az ünneplést beárnyékolta a közoktatás helyzete miatt érzett bizonytalanság és aggodalom.

Nem tudnak gondtalanul ünnepelni a pedagógusok, mert félelem és aggodalom él bennük a jövőt illetően – mondta Balogh Éva, a megyei szervezet titkára. A közoktatás jelenlegi nehéz helyzetében a Pedagógus Szakszervezet legfontosabb célkitűzésének tartja, hogy minél kevesebb szakember hagyja el a pályát, és az életpálya-modell bevezetése után végre béremelést kapjanak a pedagógusok. Egyelőre nagy a bizonytalanság.
A szakszervezet tanévzáró testületi ülésén dr. Horváth Péter a PSZ Országos Iroda igazgatója az elismerések átadása előtt borúlátóan fogalmazott. Mint mondta, veszélyben van az illetményrendszer, egyre jobban sérülnek a pedagógusok érdekei, ezért június 3-án a közoktatás valamennyi dolgozóját pedagógusnapi tüntetésre várják.
A problémák ellenére azért van ok ünneplésre is, hiszen ilyenkor kapnak elismerést a kiváló szakemberek. Az Eötvös József-emlékérem arany, ezüst és bronz fokozata mellett két éve országos elismerésben is részesítik a szakembereket. Elnöki dicséretet kapott az érdekvédelmi feladatok ellátásáért és nyugdíjba vonulásuk alkalmából Matúzné Nagy Ildikó és Karsai Istvánné pedagógus.
Egerben és körzetében több mint háromszáz tagja van a szakszervezetnek, elismerést most 14-en vehettek át.