Egy művész vallomásai

Ady, Babits, József Attila és Pilinszky versei adták a gerincét annak az irodalmi estnek, melyen Eperjes Károly istenes versekből válogatott. „Az igazat mondd, ne csak a valódit” címmel megrendezett előadáson nemcsak versek, hanem pedagógiai, társadalomkritikai észrevételek is elhangzottak a művésztől.

A három órán át tartó előadóest alatt többféle szerepet vonultatott fel a művész: a tanárember Eperjes nevelt és értelmezett, a pap prédikált és vezetett, a színész segített abban, hogy könnyebben eljussanak a a nézőkhöz a gondolatok. A költemények különböző rétegeit lehámozva a Eperjes Károly rávilágított az istenes versek rejtelmeire, a Biblia és a költészet kapcsolatára. A műsort a hármas tagozódás szerint osztotta fel a művész: az első részt a szabad akarat, a másodikat a megtérés, a harmadikat a lét végső értelme köré szerkesztette..„Minden izmus az egoizmusból ered”- mondta, s a versek között megbúvó értelmezések sokszor társadalombírálattal is párosultak.
A költemények üzenete mögött Eperjes Károly hangsúlyt fektetett a nevelésre, a szülők, pedagógusok felelősségének vizsgálatra is.
Az előadást Négyessy Katalin gordonkajátéka tette teljessé.