Kínai nyelv a Dobóban, egri bor Kínában

Kínai nyelvet tanulhatnak jövőre a dobósok – többek között erről is megállapodtak a Kína Napon. A város és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett egész napos programon Eger és Kína üzleti kapcsolatairól, lehetőségeiről, a befektetésekről volt szó. Kiderült: az ázsiai ország már most is ismeri az egri borokat, és ha egy turista több napra érkezik tőlük Magyarországra, Eger biztosan szerepel az úti célok között.

Az együttműködés lehetőségeiről, terepeiről, és arról beszélgettek a Kína Napon, hogyan érdemes közelíteni egymáshoz, építeni a gazdasági kapcsolatokat. A kínai piacon már megjelentek a magyar borok, Egri Bikavért is exportálunk. Habis László polgármester a város értékeit, a befektetési lehetőségeket mutatta be.
Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének gazdasági és  kereskedelmi tanácsosa elmondta: először veszi fel hivatalosan Egerrel a kapcsolatot. A bort ismerik Egerből. A turizmusban, ezen belül a gyógy- és a borturizmusban látnak fantáziát.
Létezik egy tízmilliárd eurós, Kína által finanszírozott közép- kelet-európai befektetési alap. Ebből a gazdasági együttműködést fellendítő projektetek lehet finanszírozni. Fordítható infrastruktúra, környezetbarát gazdaság kialakítására, fejlesztésére, innovatív technológiák elterjesztésére.
Ez egy vázlatos elképzelés, a részletek kidolgozása még várat magára. Egyik ország sem dolgozott még ki konkrét projekteket, ezért ha Eger kihasználja a saját adottságait, akkor könnyen előnyre tehet szert.
Örömmel látnák, ha Eger olyan reális, konkrét projekteket tudna kidolgozni, amelyek megfelelnek a feltételeknek – mondta a tanácsos.
Dr. Bánhidy Péter, a kamara elnöke bemutatta a Hogyan üzleteljünk Kínában? kiadványt. A kamara 2004-ben járt üzleti úton néhány kínai városban, már több egri cégnek is van kinti kapcsolata.
Szeptembertől kínai nyelvet is lehet tanulni a Dobóban, a gimnáziumban ez lesz a 7. választható idegen nyelv. A tanárt a Kínai Népköztársaság küldi ide a Konfuciusz Intézeten keresztül, a költségeket is a kínai állam állja. Az iskola azt tervezi – mondta Csontosné Mészáros Katalin igazgató -, hogy néhány év múlva érettségizni is lehet majd kínai nyelvből. Azt szeretnék, ha a diákok végzős korukra legalább középfokon beszélnék a nyelvet. A kínai tanár egyébként szeptembertől a főiskolán is oktat majd.