A Nap üzenete

A napenergia hasznosító berendezésekkel kapcsolatos képzés hiányterület a magyar szakképzésben, ezért a Zéró Energiaház Klaszter azon dolgozik, hogy idén szeptemberben már tantárgyként jelenjen meg ez az energia- és technológiaváltó szakképzés a hazai szakiskolákban és a munkaerőpiaci képzés rendszerében. Az egri nyílt napon a Wigner és a Bornemissza diákjai közül sokan kíváncsiak voltak ezekre a lehetőségekre.

Sokat lehet olvasni, illetve hallani a megújuló energiák használatának fontosságáról, az energiatakarékosságról, vagy éppen a környezettudatos életmódról. A Zéró Energiaház Klaszter a napenergia-hasznosító berendezések szerelésének, beüzemelésének, szervizelésének tantárggyá tételét szorgalmazza. Eddig ezt fűtés- és villanyszerelők, vagy éppen tetőfedők végezték, pedig máshol – például Németországban – ez már egy külön iparág, új munkahelyekkel.
Az egyelőre kísérleti képzési program két éve, Székesfehérváron indult, majd Salgótarjánban folytatódott. Fűtés- és villanyszerelő tanulók mellett már dolgozó vállalkozók is bekapcsolódtak a képzésbe, akik később oktatóként is segíthetik a munkát. A programot 2011 januárjában akkreditáltatták.
Az egri nyílt nap nem titkolt célja, hogy itt is találjanak olyan szakképző iskolákat, ahol jövőre már oktathatják ezeket az ismereteket szakiskolai és munkaerőpiaci képzés keretében. A Bornemisszából és a Wignerből nagy az érdeklődés, most már az igazgatókon múlik, hogy csatlakoznak-e a programhoz. Az eseménnyel egy időben technikai bemutatót is tartottak a megújuló energiák felhasználásával és az energiatakarékos könnyűszerkezetes gyorsépítészettel kapcsolatban.