Vízdíj, kutyapiszok, randalírozás – lakossági fórum a Felsővárosban

A vízdíjat külön, ne pedig a közös költségbe beépítve kelljen fizetni, hogy ne egész közösségeket szankcionáljanak a nem fizetők miatt –ez volt az, ami a legtöbbször felmerül a felsővárosi lakossági fórumon. Szóba kerültek elhanyagolt területek, be nem fejezett járdák, a volt 12-es és a 3-as iskola sorsa.

A Felsőváros három fideszes önkormányzati képviselője tartott lakossági fórumot. Martonné Adler Ildikó szerint van még mit tenni a városrészben, elsősorban út- és járdaépítésre, zöldfelület-rendezésre gondolt. Szombaton 10-től például a patakmedret takarítják.
A lakossági fórum néhány résztvevője a randalírozásról, a vandálokról, a hangos kocsmákról panaszkodott. Többen is kifogásolták a kutyasétáltatók viselkedését, a rengeteg kutyaürüléket, amit otthagynak a közterületeken.
Sós István alpolgármester elmondta: készül a kutyafuttató, hamarosan berendezik és átadják.
Két körzeti megbízott is dolgozik már a Felsővárosban. Most irodát szeretnének nekik kialakítani a garzonházban. Így valóban jelen lesznek a városrészben.
Tavaly és idén a három képviselő kulturális programokat is hozott a lakótelepre.
A vízdíj kérdése érdekelte a legtöbb megjelentet. Felvetették, hogy célszerű lenne ezt nem a közös költség részeként fizetni, hanem lakásonként mérni, és egyenesen a Vízműnek elszámolni. A jelenlegi rendszerben ugyanis a nem fizetők terhét is a fizetőkre hárítják, és ha sokan nem fizetnek, egész közösségeket szankcionálhatnak miattuk. Habis László polgármester megígérte, hogy eljuttatja a vízmű vezetéséhez a javaslatot. Szintén sok közösséget érint, hogy a kukák számát nem a lakók, hanem a lakások mennyisége alapján határozzák meg. A városgondozás igazgatója erre azt mondta: hamarosan új törvény születik, ezzel együtt a rendeleteket is felülvizsgálják. Idén új szelektív szigeteket is helyeznek majd el. A közvilágítást is bővítik – mondta Dér Ferenc irodavezető -, várják a lakosok javaslatait is, hogy hova helyezzenek lámpákat. A Ráckapu tér és a volt 3-as iskola rendezetlensége is téma volt. A teret rendbe teszik, az iskola hátsó udvarán parkoló lesz. A 12-es iskola sorsáról is kérdeztek. Rövid távon valószínűleg a városháza költözik ide – mondta a polgármester -, hosszabb távon viszont mindenképpen iskolát, de nem önkormányzati fenntartásút szeretnének itt látni. A tárgyalások erről már megkezdődtek.