Szabó Róbert: Ha bűnös Nagy Imre – méltatlan a képviselői posztra

Méltatlanná válik Nagy Imre mind a pénzügyi és ellenőrző bizottsági elnöki posztjára, mind a megyei közgyűlési képviselői címére, amennyiben jogerősen kimondják a bűnösségét – mondta Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke. Az elnök az MSZP-t arra szólította fel: tegyék meg a szükséges lépéseket, azokat, amelyek a tisztulás felé visznek. Hangsúlyozta: nem a szocialista képviselő személye, hanem a szocialista értékrend a lényeges, hiszen nemrég az MSZP tisztújító közgyűlésén arról beszélt a pártelnök; a párt tisztességes emberekből áll.

Tegnap jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnösnek mondta ki a bíróság első fokon Nagy Imrét, Eger volt polgármesterét, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjét. Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke azt mondja: ha a törvényszék jogerősen is bűnösnek találja, az a közgyűlésben betöltött funkcióira is hatással lesz. Szerinte a szocialist pártnak lépnie kell, épp a napokban beszélt a párt elnöke a megtisztulásról.
– Ha a szocialista párt valóban komolyan gondolja az elnöke által lefektetett etikai alapelveket, és értékrendjükkel ütközik az a tény, hogy egy gazdasági bűncselekményben büntetett politikus képviselje szavazóikat, akkor erkölcsi kötelességük lesz megtenni a szükséges lépéseket. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, akkor a szocialista képviselő méltatlanná válik a pénzügyi és ellenőrző bizottság elnöki tisztségére, de magára a közgyűlési tagságra is. A mai sajtótájékoztató nyilvánossága előtt szólítom fel a szocialista pártot, elhangzott ígéretükhöz híven tegyék meg a szükséges lépéseket a megtisztulás útján – mondta Szabó Róbert a sajtótájékoztatón.
A megyei közgyűlés elnöke szerint mind a lépés, mind annak szükségességé világos.