Határtalanul együttműködve

Szakmai tapasztalatszerzés és a határon túli magyarság alaposabb megismerése a célja annak a programnak, melynek keretében sepsiszentgyörgyi fodrász- és szakácstanulók látogattak öt napra Egerbe. A diákok összeállítanak egy alapfokú román – magyar szakmai szótárat, egy székely-palóc receptgyűjteményt, a fodrászok pedig elsajátítják a sárgarépa alkalmazási technikáját.

A Határtalanul! program Együttműködés a szakképző iskolák között elnevezésű projektje a határon túli magyar tannyelvű iskolák és a hazai intézmények közötti szakmai együttműködést támogatja. Az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola idén másodszor lépett be a programba, most a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolával vették fel a kapcsolatot.
Az egri intézmény 14 tanulója szakoktatóikkal együtt öt napos szakmai tanulmányúton vett részt Erdélyben, ahol a felkeresett városok történelmével és hagyományaival ismerkedhettek. A kölcsönösség jegyében az egri iskola is vendégül látta az erdélyieket: hét szakács- és hét fodrásztanuló látogatott el Egerbe. A fodrászok többek között azt mutatták meg az egrieknek, hogyan lehet díszítésként és pakolásként felhasználni a sárgarépát.
A sepsiszentgyörgyiek székely ételeket: csorbalevest és kürtőskalácsot készítettek együtt az egri tanulókkal.
A Határtalanul elnevezésű programot a Bethlen Gábor Nonprofit Zrt. hirdette meg és támogatta 1,3 millió forinttal.