Vigyázat kullancsveszély

A napos idő beálltával egyre többen választják a természetjárást hétvégi kikapcsolódásnak. A kirándulóknak azonban mostantól oda kell figyelniük a kullancsokra. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő ruházatban, rovarriasztóval felszerelkezve induljanak útnak a túrázók, aki pedig teheti oltassa be magát a kullancs által terjesztett betegségek ellen.

A kullancsok aktivitása tavasszal, a jó idő beálltával kezdődik és rendszerint az ősz végi fagyok beálltáig tart, jelenlétükkel azonban gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. Az általuk terjesztett két legfontosabb betegség a vírusos agyhártya gyulladás, mely enyhe betegségtünetekkel, tehát lázzal, fejfájással és étvágytalansággal jár, valamint a Lyme-kór, amit pedig a csípés helyén jelentkező bőrpír, égő és viszkető fájdalom kísér.
Természetjárás után a legfontosabb feladat az úgynevezett kullancsvizit, vagyis az önvizsgálat. Ezek a rovarok leginkább a hajlatokban, tehát könyök, térd, comb és nyaki tájékon csípnek. Ha befúródott kullancsot találunk a testünkben, csipesszel mielőbb távolítsuk el. A csípés elkerülésének legjobb módja a megfelelő ruházat viselése és a bőrön alkalmazható kullancsriasztó szerek használata.