Tűzveszély

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési minisztérium az egész országban, így Heves megyében is, március 11-től. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, akár 100 ezer forintos erdővédelmi bírsággal is sújtható. A tűzgyújtási tilalom a dohányosokat is érinti, azok akik az égő cigaretta csikket eldobják, ugyancsak pénzbírságra számíthatnak. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Tilos az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. A csapadékmentes és szeles időjárás miatt ugyanis fokozottá vált a tűzveszély. Az elmúlt három napban összesen 103 tűzesethez riasztották megyénk tűzoltóit. Az avartüzek túlnyomó többsége úgynevezett kár nélküli volt, de két esetben anyagi kárt is okoztak a lángok.
Vasárnap a 25-ös főút mellett 300 hektáron égett a száraz fű. Ebben az esetben kettes riasztási fokozatban vonultak megyénk tűzoltói. A nagy kiterjedésű tűz akkora füstöt okozott, hogy az út egy szakaszát teljes egészében le kellett zárni az oltás idejére. Antal Erika, a katasztrófavédelem sajtófelelőse elmondta: a tűzesetek nagy részét emberi gondatlanság okozza. A hétvégi tűzesetek kiugróan magas száma pedig kiváltképp indokolta a tűzgyújtási tilalom elrendelését.