Március 15-én bontják az Egri Csillagot

Hivatalosan is bemutatták az új egri fehérbort, az Egri Csillagot. A fehér cuvée bor gondolata 2010-ben az egri borvidék, ezen belül hatvan borász összefogásának szimbólumaként született meg. Az egri borvidéken ilyen horderejű borászati döntés az elmúlt 100 évben nem volt. A Csillagot a híres vörösbor, az Egri Bikavér fehér párjaként alkották meg, azt remélik, hogy a fehér házasítás is hasonló hírnevet szerezhet a borvidéknek mint a bikavér.

Cserszegi fűszeres, hárslevelű, Irsai Olivér, királyleányka, leányka, olaszrizling, zenit. Alapvetően ezek a szőlőfajták alkotják az Egri Csillagot, az egri borvidék új fehérborát. A tavalyi szüret után, idén 23 borászat palackozott Csillagot, ami a világon egyedülálló módon az egyetlen márkanévvel ellátott fehérbor.
„Minimum négy fajtának a házasítása. Ami nagyon fontos és az összefogást erősíti, hogy az Egri Csillag nem kerülhet forgalomba a következő év március 15-e előtt. Tehát idén 2012. március 15-én a 2011-es évjáratú Egri Csillagok kerülnek forgalomba” – mondta Gál Tibor borász.
Az új bor hatvan egri borász közös gondolkodásának és összefogásának eredménye, akik felismerték, hogy a városba érkező turisták körében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a vörös mellett a fehér borokra is. Habis László Eger polgármestere a Csillag hivatalos bemutatásán azt mondta: egy tudatos márkaépítés kezdődött el. „Azzal, hogy az új fehérbor cuvée neve az Egri Csillag lett, a történelmi értékeket, a várvédelmet, a hazafiságot, a hősiességet és a borkultúrát az egri szőlészet hagyományait összekapcsoljuk” – tette hozzá.
A következő napokban kampányfilmek hirdetik az április 8-ára tervezett első Egri Csillag Borfesztivált. Ezt megelőzően március 15-én Eger, Debrecen és Budapest mellett a finnországi Poriban és a szlovákiai Érsekújváron egy időben nyitják ki a csillagos palackokat.