Kötelező kamarai regisztráció

Az Országgyűlés egy 2011-es novemberi döntése értelmében módosult a gazdasági kamarákról szóló törvény. Ennek értelmében a gazdasági társaságoknak kötelező a kamarai regisztráció és az ehhez tartozó 5000 forintos hozzájárulás befizetése. A regisztrációért cserébe a kamara pénzügyi, adózási, pályázati és üzleti tanácsadást, üzleti partner-közvetítést, illetve pályázatfigyelést biztosít.

Ezt az adatlapot kell a vállalkozóknak kitöltve eljuttatniuk a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához, március 1-ig. A kötelezettség január 1-jén lépett életbe, a cél egy nyilvános, országosan egységes adatbázis létrehozása, amelyhez a jövőben minden gazdasági szereplő hozzáfér majd. A nyilvántartásba vétel lehetőséget ad arra is, hogy kiszűrjék a fantomcégeket és a kontárokat, illetve segítsék a feketegazdaság elleni harcot. A regisztrálás mind az új, mind pedig a már létező gazdálkodó szervezetekre vonatkozik, akik a kötelezettségnek papír alapú adatlap kitöltésével vagy elektronikus úton tehetnek eleget.
Az újonnan létrejövő társas és egyéni vállalkozások a bejegyzésüket követő öt napon belül, a már működő vállalkozások pedig legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál.
Az előírás nem érinti a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokat, a mezőgazdasági őstermelőket, valamint a magán-állatorvosi, ügyvédi, egyéni szabadalmi ügyvivői, közjegyzői és önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat és egyéni cégeket. Lényeges továbbá, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá. Heves megyében eddig ezren regisztrálták vállalkozásukat, a megyében összesen 30 ezer regisztrálóra számítanak.