Illegális szemétlerakás

Bejelentés és feljelentés érkezett a rendőrségre, hogy feltehetően még az ünnepek alatt ismeretlenek a Síkhegyi-dűlőben több teherautónyi építési, bontási anyagot raktak le útalapként. Ha nem derül ki, hogy ki a károkozó, akkor a tulajdonosnak kell állnia a rendbetétel költségeit.

A több mint 300 méteren elterített törmelékanyag nem szolgál túl sok információval, bár az azért segítség lehet, hogy az építési-bontási hulladék nagy mennyiségű tufával együtt lett kiszállítva a területre. Az út melletti szőlőben – a tulajdonos tájékoztatása szerint – december 22-én fejezték be az elmúlt évben a metszést, amit január 2-án folytattak, de akkor már fel volt töltve az út, amit jeleztek a rendőrségnek. Később, január 10-e körül is láttak teherautókat és markolót dolgozni a területen. Ekkor újra bejelentést tettek a rendőrségen, akik felmérték a terepet, de azóta visszajelzés nem érkezett. A Zöld Kommandó tagjaival mi is szemrevételeztük az utat és környékét.
A szomszédos erdőben fakitermelés folyik. Kérdeztük az itt dolgozó munkásokat is, de nem tudtak információt adni a környezetkárosítók kilétéről. Az út melletti szőlő tulajdonos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen szabálysértési eljárást indítottak. Amennyiben nem derül ki, hogy ki volt a károkozó, úgy a tulajdonosnak kell a helyreállítás költségeit fedezni, ami a megfelelő gépek bérlésével, a hulladék felszedésével, elszállításával az út helyreállításával több százezer forint is lehet.