Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök látogatása, díszközgyűlés

Erősnek kell lennünk, hogy Magyarország is erős legyen -jelentette ki Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök országjáró körútjának 9. , Heves megyei állomásán a , városi és a megyei önkormányzat közös díszközgyűlésén tartott beszédében. A rendezvényen a pártok képviselőinek felszólalása után kitüntetéseket adott át az államfő, a közgyűlés után pedig látogatást tett a főiskolán, a Dobó István Gimnáziumban, egy sajtkészítő vállalkozásnál és a ZF Hungária Kft.-nél.

A tervezett és megvalósult fejlesztésekről számolt be Habis László polgármester, országgyűlési képviselő, kiemelve: a város és a térség fejlesztésén felelősséggel munkálkodnak, s komoly szerepet kap a munkahelyteremtés, a helyi vállalkozások erősítése. A városvezető elmondta: a törvényhozásban számos eredményt sikerült elérni, melynek az egri, Heves megyei polgárok is előnyeit élvezik.
Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: gazdasági és erkölcsi téren is nagyon sok feladatot hagyott hátra az előző testület, ezért van különös jelentősége, hogy a kormányzati törekvésekkel összhangban a fejlesztés kapjon hangsúlyt.
Dr. Balás István, a megyei kormányhivatal főigazgatója az államigazgatási rendszer átalakításának lépéseit vázolta fel, kiemelve: hamarosan létrejön az a struktúra, mely a szolgáltató állam filozófiája jegyében dolgozik.
Dr. Nagy Imre, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője megtisztelőnek nevezte az államfő látogatását, de, mint mondta, anakroniksztikus helyzetet lát: egy köztársaságot elhagyó állam köztársasági elnöke tesz látogatást egy kiüresített megyei önkormányzatnál. A nehéz sorsú emberekért kell tenni közösen, Magyarországért, összefogással, ezt kell képviselnie a köztársasági elnöknek –tette hozzá.
Dudás Róbert, a Jobbik megyei frakcióvezetője az államfő feladatairól szólt, kiemelve: az emberek szolgálata, a törvények vizsgálata a legfontosabb teendő. A politikus kiemelte: magyar föld védelme tettekkel valósulhat meg, akárcsak a kis- és közepes vállalkozások támogatása, és a halálra ítélt kistelepülések megmentése. Az elnök tegyen a magyarság érdekeiért.
Martonné Adler Ildikó kiemelte: fontos, hogy a köztársasági elnök az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusának tagja. A képviselőnő elmondta: hazánkban az oktatás helyzetének rendezése kiemelt figyelmet érdemel, a korábbi, liberális oktatáspolitika beláthatatlan károkat okozott, s meg is bukott.
A köztársasági elnök örömének adott hangot, hogy a két képviselőtestület tagjaival, a vendégekkel találkozhat, s megismerheti véleményüket. Mint mondta: egy terjedelmes anyagot kapott, melyből megismerheti a megye helyzetét, s a személyes benyomások is nagyon fontosak számára. A helyzet nem rózsás itt sem, de ebbe nem szabad belenyugodni – mondta.
Schmitt Pál az új alkotmány értékeiről is szólt, kiemelve a család, a hagyományok, a nemzet és az összefogás szerepét.
A díszközgyűlésen kitüntetéseket adtak át.
Habis László polgármester javaslata alapján MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK DÍSZOKLEVELE Érmet adományozta az államfő CSONTOSNÉ BODNÁR GYÖNGYI tanítónak, GÁL ISTVÁNNÉ és Király Sándor tanároknak.
Horváth László kormánymegbízott javaslatára MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK DÍSZOKLEVELE ÉREMMEL kitüntetést kapott DR. RINGELHANN GYÖRGY, városunk első szabadon választott polgármestere.
Szabó Róbert megyei közgyűlési elnök javaslatára MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK ÉRDEMÉRME kitüntetést kapott TÓTHNÉ HASILLÓ ANNAMÁRIA, az egri Markhot Ferenc Kórház szülésznője.
Az államfő MAGYAROSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK DÍSZOKLEVELE ÉREMMEL kitüntetést adományozta több mint négy évtizedes példaértékű gyógyító tevékenysége elismeréseként
DR. CZAKÓ GÁBOR házi gyermekorvosnak, hazafias helytállása, példaértékű életútja elismeréseként
SZABÓ ISTVÁN nyugdíjas tanárnak.