Nincs járvány

Megyénkben a 2. héten az előző héthez viszonyítva nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de a megbetegedési arány továbbra is a járványküszöb alatt maradt. A kistérségi intézetekhez nem érkezett bejelentés az influenzaszerű megbetegedések területi növekedéséről.

Heves megyében továbbra is alacsony az influenza-aktivitás: 100.000 lakosra 22 jelentett eset jutott.
A háziorvosi jelentések alapján készült becslések szerint január 2. hetében 70 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – derül ki a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve jelentéséből.
Az egri intézet 5 ilyen esetről számolt be.
A legérintettebb a 6-9 évesek évesek és a 35-59 évesek korosztálya volt. Megbetegedéseket jeleztek még a 10-14 évesek, valamint a 60 éven felüliek korcsoportjából.
A 2. héten a háziorvosok 2 betegtől küldtek be virológiai vizsgálatra mintát, amelyek negatívak voltak.
Az ÁNTSZ utódja felhívja a figyelmet, a légúti fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kéz-higiénére, a köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.
Az influenza ellen továbbra is a védőoltás a legjobb védekezés.
Ingyenesen kaphatnak védőoltást a 3 év alatti súlyos, krónikus betegségben szenvedő, a 3 év fölötti súlyos betegség kockázatának kitett gyerekek, és a 65 év felettiek.
A védőoltás mellett a citrusfélék fogyasztását és a napi legalább néhány perces friss levegőn tartózkodást javasolják.