Öltöztetős Mária-szobrok, szakrális ábrázolások

A palócföldi öltöztetős Mária szobrokból, a népi vallásosság körébe tartozó szakrális tárgyakból, textilekből nyílt időszaki kiállítás az egri vár Gótikus palotájában. Az Égi megsegítésért fogadalomból című tárlat feltárja azt a mélyen átélt vallásosságot, mely a magyar népet Szűz Máriához fűzte.

A Mária szobrok öltöztetése középkori hagyomány, amikor a búcsújárások alkalmával szokás volt felöltöztetni a szenteknek nagyméretű szobrait, ábrázolásait és körbehordozni. Hazánkban majdnem minden templomban őriztek öltöztetett Mária szobrot, amelyek a barokk kor múltával egyre inkább kiszorultak a templomokból. Ha az alkotást magát meg is őrizték, az öltöztetés szokása szinte mindenhonnan eltűnt. Most Egerben nyílt kiállítás az öltöztetett Mária-szobrokból. A megnyitón dr. Ternyák Csaba egri érsek arra hívta fel a figyelmet: a Szűzanya a tisztaság, az anyaság, a család szeretetének példaképe. Ezek az értékek fontos, hogy a mai családokban is megjelenjenek.
A tárlatot dr. Lengyel Ágnes néprajzkutató, a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki dr. Limbacher Gábor főmuzeológussal közösen gyűjtötte össze a szobrocskákat és szakrális textileket.
Az öltöztetős Mária szobrok fogadalmi tárgyak is, több helyen ma is készülnek ruhák a Szent Szűz számára – mondta el a Palóc Múzeum igazgatója.
A szakrális tárgyakat bemutató kiállítás március 4-ig tekinthető meg az Egri vár Gótikus palotájában.