Nő az idegenforgalmi adó és csökken a címkézés mértéke

2012. január 1-től növekedik az idegenforgalmi adó mértéke és módosul a cégek által adható címkézés is Egerben. A városba látogató turistáknak jövőre 20 forinttal kell több idegenforgalmi adót befizetniük naponta, személyenként. Az iparűzési adó címkézésének mértékét csökkentették, jövőre a vállalkozások adójuk 2%-át adhatják a civil szervezeteknek, egyesületeknek.

Valamivel többet kell fizetniük jövőre azoknak a turistáknak, akik Egerbe látogatnak. Az eddigi 380 Ft helyett naponta 400 forintot kell majd fizetniük a látogatóknak a városunkban eltöltött vendégéjszakák után. Az emeléssel évente így 10-12 millió forintos plusz bevétele lesz a városnak, amelyet az önkormányzat az idegenforgalomra és a turizmus fejlesztésére fordíthat.

Jövőre változik a címkézés mértéke is. A címkézés hasonló az iparűzési adó 1+1%-ához, ahol a magánszemélyek dönthetik el, hogy mely szervezetet támogatják adójuk 1%-ával. A cégek a befizetett iparűzési adóból eddig 3%-ot ajánlhattak fel az egri civil szervezeteknek, egyesületeknek. Ez a lehetőség az országban egyedülálló módon már 20 éve működik kizárólag Egerben. A közgyűlési döntés értelmében azonban január 1-től ez is változik. A hivatal adóirodájának javaslata szerint 1% lett volna felajánlható, de képviselői javaslatra 2%-ra módosították a címkézés mértékét.
Az adóiroda vezetője elmondta még, hogy önkormányzat alapvetően a megtakarításra törekszik. A címkézés mértékének módosítása évente körülbelül 25 millió forinttal növeli meg az önkormányzat bevételét.