Markhot emlékülés

Az első magyar orvosi kar, a Scola Medicinalis egri alapításának 242. évfordulója alkalmából Markhot emlékünnepséget tartottak a Megyeházán. A rendezvényen kitüntetéseket adtak át, valamint kihirdették a Markhot Ferenc pályázat nyerteseit is.

242. éve, 1769. november 25-én indult meg az orvosképzés Egerben, a Heves Megyei Kórház 22 évvel ezelőtt, 1989.november 3-án vette fel Markhot Ferenc nevét. A kettős évforduló alkalmából minden évben koszorúzással és emléküléssel tisztelegnek Markhot Ferenc munkássága előtt. Idén Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az ünneplőket a Megyeházán. Beszédében kiemelte: a kórház fennállásának 284 éve alatt sok mindent átélt és túlélt, fontos, hogy a megfelelő ellátási színvonalat a jövőben is biztosítsák a betegeknek. Megemlítette, hogy a megyei önkormányzat december 31-ig fenntartója a kórháznak, működtetését 2012.január 1-től az állam veszi át.Az emlékülésen dr. Fűtő László ügyvezető igazgató Markhot Ferenc életútját ismertette, majd átadta a Markhot díszoklevelet és emlékérmet.Idén Édes István kardiológusprofesszort és Dr. Petheő István egri gyermekgyógyász főorvost tüntették ki.
A rendezvényen kihirdették a Markhot Ferenc pályázat nyerteseit is, tizenhárom munkát ismert el a Tudományos és Oktatási Bizottság.