Katasztrófa nem volt, a gyakorlatnak vége

Országos katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak hétfőn, azt mérték föl, hogy a hivatásosok, a településeken működő polgári védelmi parancsnokságok és a médiumok mennyire felkészültek és gyorsak. A különféle médiumokban öt közlemény hangzott el, a katasztrófa helyszínéül a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezték meg – a félreértések elkerülése végett. A lakosságnak nem volt teendője.

Tegnap este megszólaltak Egerben is a szirénák. Igaz, a valódi kétperces riadójelzés helyett csak hat másodperces, úgynevezett „morgató” próba volt. Szerencsére katasztrófa csak a Galaktikus Birodalomban történt.
A komplex katasztrófavédelmi gyakorlat három részből állt – értékelt este Csontos Ambrus, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.Először a katasztrófavédelmi szervek és a tűzoltóságok dolgozóit riasztották, Heves megyében négyszáz embert. Ők 2,5 óra múlva a szolgálati helyükön voltak, a normaidő 4-6 óra.
Az egyes médiumok többször is hírt adtak a katasztrófáról. A szervezők azt is nézték,, milyen gyorsan tudja a média közvetíteni ezeket az üzeneteket, és főként: mi jut el a lakosságig, mit szűrnek le belőle.
Nézték azt is a gyakorlaton, hogy milyen gyorsan tud a településeken működő polgári védelmi parancsnokság – ahogy mondják – törzset gyűjteni maga mellé. A katasztrófavédelem ezeket a települési polgári védelmi parancsnokságokat, a polgármestereket és a jegyzőket rendelte be estére; nemcsak a gyakorlatot értékelték, hanem arról is tájékoztatást kaptak, hogy hogyan változik a tűzvédelmi és a katasztrófavédelmi igazgatás a jövő évtől. Eddig például, ha árvíz fenyegetett egy települést, a polgármester hozhatott intézkedéseket. Jövőre ez úgy változik, hogy ha a kormány kihirdeti a veszélyhelyzetet, akkor a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője által kijelölt személy veszi át az irányítást. Ha több települést vagy az egész megyét érinti a veszély, a kormánymegbízott szervezi majd a védekezést.