Készül az új Munkatörvénykönyv

Nem veszi figyelembe a munkavállalók és szakszervezeteik érdekeit az új Munkatörvénykönyv tervezete – jelentette ki dr. Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egri fórumán. A négy együttműködő szakszervezeti konföderáció 94 módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a munkavállalói oldal érdekei ne sérülhessenek.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége azért tiltakozik az új Munkatörvénykönyv tervezete ellen, mert szerintük az szabad kezet ad a munkáltatóknak, megalázó helyzetbe hozva a munkavállalókat. Mint dr. Borsik János kiemelte, a tervezet törvényi úton csökkenti a kereseteket a műszakpótlékok átírásával, a túlóra ki nemfizetésével, jogellenes felmondás esetén az elhúzódó peres eljárások után nem lenne köteles a munkáltató a teljes kárt megtéríteni, ráadásul az éves szabadság kiadásánál önkényes döntésekre ad lehetőséget. A szövetség szerint a tervezet durván támadja a kollektív szerződéseket, melyek alappillérei a munkavállalói érdekvédelemnek és jogvédelemnek.
Dr. Borsik János hangsúlyozta, egy új, a munka világát szabályozó törvények, mivel több millió ember sorsát határozza meg, rendelkeznie kell társadalmi támogatottsággal, de ez jelenleg nincs.
A tervezet részletes vitája jövő héten kezdődik a parlamentben.