Módosító indítvány a készülő adótörvényhez

Módosító javaslatot nyújtott be a Parlamenthez a készülő adótörvény egyes pontjaival szemben hat kormánypárti politikus, köztük Habis László városunk polgármestere is. Úgy véli: a tervezet korlátozná az önkormányzatok mozgásterét, és arra kényszerítené a hivatalokat, hogy kis értékű ingatlanokat is szigorúbban adóztassanak.

Az adótörvény módosítással a kormány célja az volt, hogy nőjön az önkormányzatok mozgástere a helyi adóztatásban. Ennek ellenére olyan törvényjavaslat készült, amely több ponton szűkítette volna az önkormányzatok lehetőségeit a jelenlegihez képest – mondta Habis László polgármester, országgyűlési képviselő. A politikus úgy véli: a legjobb az lenne, ha nem is történne változás a telek – és építményadó kiszabását illetően.
Habis László szerint a másik probléma az volt, hogy például Egerben a nagy alapterületű építményeket, mint a hipermarketek vagy bevásárlóközpontok magasabb adómértékkel adóztatnak. A jogszabály ezt lehetetlenné tette volna, hiszen nem tett volna különbséget a nagy és a kis alapterületű üzlethelyiségek között. A készülő törvény eltörölné, hogy az egy helyrajzi számhoz tartozó ingatlanok együttesen adózzanak, ezt a pontot is indokolatlannak tartják. A módosító javaslatokat a hivatal Adó Irodájával közösen dolgozta ki a polgármester. Habis László bízik abban, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság támogatni fogja a benyújtott módosító indítványokat és hamarosan plenáris ülésen tárgyalhatnak a javaslatok elfogadásáról.