72 óra kompromisszumok nélkül

Három nap a tettek mezején! – ezzel a jelszóval zajlik október 12. és 15. között országszerte a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű, önkénteseket toborzó program. A tavalyi jelentkezők számát megduplázva, idén több mint 8000 fiatal vesz részt az akcióban. A diákok több helyszínen takarítanak, időseket segítenek, gondozzák környezetüket.

Az Ökomenikus Ifjúsági Iroda a katolikus, a református és az evangélikus egyházzal szervezte azt a három napos programot, amely során fiatalok önként takarítanak, segítenek országszerte.
Egerben a Szilágyiból, a Gárdonyiból, és a Sancta Maria Leánygimnáziumból mintegy 90 diák vállalkozott az önkéntes munkára. Feladatuk többek között az Érsekkert rendbetétele és a felsőtárkányi Barát-réti tanösvény takarítása. A munkához a Városgondozás biztosítja a megfelelő eszközöket, a hulladék elszállítását.
A szilágyis diákok az Agricum Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület segítségével csatlakoztak a programhoz. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága területén, a Barát réten, illetve a Bükkzsérc felé vezető út mellett szemetet szedtek, patakmedret takarítottak. A napi munka során ezen kívül segédkeztek az út melletti cserjés kitisztításában is.
A református egyház fiataljai idősek gondozásában is segítenek.