Transznacionális együttműködés

A műemlékek hasznosításával, fejlesztésével kapcsolatos javaslatokat, megoldásokat dolgozna ki Eger öt ország képviselőivel közösen. Az együttműködés célja olyan kulturális örökség menedzsment modell kialakítása, amely hosszú távú versenyképességet és fenntarthatóságot biztosít Eger számára. A program megvalósítását az Európai Unió 400 ezer euróval, több mint 100 millió forinttal támogatná.

Eger önkormányzata az utóbbi évtizedben számos fejlesztést hajtott végre a város épített kulturális örökségének hasznosítása és védelme érdekében. Ahhoz, hogy Eger a hazai és a nemzetközi turisztikai versenyben továbbra is sikeresen szerepeljen, a városnak újabb fejlesztésekre van szüksége. Ezt a célt kívánja segíteni a Central Europe (Közép-Európa) elnevezésű európai uniós program, amely a regionális fejlesztési célok megvalósításának elősegítését és a térségbeli együttműködési projektek támogatását szolgálja. A projekt keretében Eger lengyel, szlovák, cseh, olasz partnerekkel -önkormányzatokkal, hatóságokkal, a civil és a gazdasági élet szereplőivel- dolgozna ki javaslatokat a műemlékek hasznosításával, fejlesztésével kapcsolatban.
A javaslatokat minden ország külön dolgozná ki, amelyet később közösen vitatnának meg munkacsoportok bevonásával. A projekt a tervek szerint 2014 végén zárul.