Közeleg az influenzaszezon

42 ezer adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag érkezik a napokban Heves megyébe. A három év alatti, veszélyeztetett csoportba tartozó gyermekek számára 150 adag vakcina áll majd rendelkezésre. A szakemberek a védőoltás mielőbbi beadatását javasolják, hogy a védettség még a járvány tetőzése előtt kialakulhasson.

A tavalyihoz hasonló mértékű influenza járványra lehet számítani az eddigi adatok szerint. A rossz idő beálltával elsősorban a meghűléses megbetegedések a jellemzőek, de már ilyenkor célszerű felkészülni a közelgő influenzaszezonra. A szakemberek szerint ebben az évben is valószínűleg a H1N1 vírus szerepe lesz a meghatározó. A megbetegedés jellemző tünete a hirtelen kezdet; magas lázzal, fej-, és izomfájdalmakkal, gyakran csak néhány nap múlva jelentkeznek a hurutos tünetek. A járvány tetőzése a késő őszi-téli, valamint a kora tavaszi időszakra várható, ezért fontos már most erősíteni az immunrendszerünket. Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok vitamint, rendszeresen mozogjunk és lehetőleg minél több időt töltsünk a szabad levegőn, kerülve a zárt, zsúfolt helyeket. Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja azonban idén is a védőoltás.
Az oltóanyag egyrészt az úgynevezett rizikócsoportba tartozók számára érhető el ingyen. Ide tartoznak a 3 évesnél fiatalabb gyerekek, a súlyos és krónikus betegek és a 65 év felettiek. Ezen kívül térítésmentesen megkaphatják az oltóanyagot a veszélyeztetett személyek, így az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.