Civil Kerekasztal

Megszűnik a Nemzeti Civil Alapprogram, helyébe a Nemzeti Együttműködési Alap lép, a civilszervezeteknek 2012-től évente be kell számolniuk működésükről a bíróságnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az új civil törvény tervezete. A koncepcióról, valamint az Eger Ünnepe rendezvény értékelésérő is szó esett az Egri Civil Kerekasztal soros ülésén.

A szervezők sikeresnek értékelték az Eger Ünnepe rendezvényt, amelynek programjaira négy-ötezer ember volt kíváncsi.
2012. január 1-jén léphet hatályba az új civil törvény, amellyel az állam kiszűrné a civil szervezetek közül azokat, amelyek nem végeznek valós társadalmi tevékenységet, és azokat is, amelyek csak kizárólag a pályázásra szakosodtak. A civilek a tervezet több rendelkezését előremutatónak tartják, de aggódnak, hogy több szervezet veszítheti el közhasznúsági bejegyzését és állami támogatását.
A másik leginkább kézzelfogható változás, hogy megszűnik a Nemzeti Civil Alapprogram és helyette létrejönne a Nemzeti Együttműködési Alap, ezen keresztül jutnának el a költségvetési források az érintetteknek. A koncepció szerint a 9 tagú Tanács 3 tagját jelölnék csak civilek, a maradék 3-3 tagot az Országgyűlés illetékes szakbizottsága, illetve a miniszter jelölné. Az Egri Civil Kerekasztal szerint a Tanács és a Kollégiumok mellett szükség van egy tisztán civilekből álló tanácsadó testületre is, amely vétójogot gyakorolna.