Bolyki, Bolyky, Bolyoki

Bolykiak és Bolyokiaik találkoztak egymással a Bolyki Pincészetnél. Franciaországból és az Egyesült Államokból is érkeznek ilyenkor a leszármazottak; többen kutatják a családfát, előkerülnek relikviák is, most például Bolyky Tamás kardját állították ki.

A Losonczi-völgyi hatalmas tufafal, a pincék előtt rendezték meg a negyedik Bolyki-találkozót. Kétévente jönnek össze a világ minden részéről a népes család tagjai, most körülbelül százhetvenen voltak.
Az első találkozót Egerben, a következőt Mátraderecskén majd Ózdon rendezték, most ismét Egerben gyűltek össze. Az egyik szervező, Bolyki János azt mondja: nagyobb számban Mátraderecskén, Mezőtúron és Ózdon élnek Bolyki nevűek. Az egyik falut, amely ma már Ózd része, Bolyoknak hívták, a család egyik őséről kapta a nevét.
Franciaországból, Kaliforniából is hazalátogat ilyenkor, aki tud. Többen foglalkoznak családfa-kutatással.
A beszélgetések, vetélkedők mellett komoly előadások is elhangzottak a Bolyki család legrégebbi történetéről, a jövőről, bemutatkoztak a családok.
Ilyenkor természetesen megemlékeznek Bolyky Tamásról, arról az ősükről, aki az egri vár védelmében az életét áldozta. Most az ő kardját is kiállították a találkozón.