Fogyasztóvédelmi ellenőrzések

Az idegenforgalmi szezon indulásával elkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések. A helyszíneket úgy jelöli ki az illetékes hatóság, hogy a kis vendéglátóegységektől, a vízparti nyaralóhelyeken, strandokon keresztül, a nagy rendezvényekig, minden vállalkozás vizsgálat alá kerüljön.

A Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége is megkezdte június második felében a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket. Jellemzően vendéglátóegységeket vizsgálnak, de piacfelügyeleti ellenőrzéseket is végeznek. Ide tartozik például a felfújható vízi játékok vizsgálata is.
A vendéglátóegységek vizsgálatánál kiemelten fontos szempontok, az árfeltüntetések szabályszerűsége, a fogyasztók nyitva tartásról történő megfelelő tájékoztatása, a hiteles mérőeszközök használata és a nyugták átadása a vásárlóknak. Ezeken kívül kiemelt szerepet szánnak a kiskorúak védelmének, ezért ellenőrzik a 18 éven aluliak dohánytermékkel és alkohollal történő kiszolgálását. Abban az esetben, ha egy vállalkozás minden feltételnek megfelel a vizsgálatokon, a hatóság ajánlásával felkerülhet a március óta működő pozitív listára. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések a nyár végéig zajlanak.