Táppénzesek előnyben

Soron kívül juthatnak be július 1-jétől a szakrendelésekre azok, akik hosszabb ideig táppénzen vannak, és orvosuk sürgősséggel kéri a vizsgálatot. Az egri kórházban még kevés ilyen eset fordult elő.

A járóbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatók kötelesek soron kívül fogadni azokat, akik több mint 15 napja táppénzen vannak, de csak akkor, ha a keresőképtelenségét okozó betegség miatt veszi igénybe a szakorvosi vizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy ha például valaki tüdőgyulladással került táppénzre, akkor nem mehet soron kívül például a szemészetre. A sürgős beutalást csak a háziorvos vagy a felülvizsgáló főorvos kérheti. Az egészségügyi törvényt június végén módosították, még két hete sincs, hogy életbe lépett.
A törvényt azért hozták, hogy a táppénzen lévők minél hamarabb igénybe vehessék a szakellátásokat, s minél gyorsabban vissza tudjanak menni dolgozni. Valószínű, hogy nem borítják majd fel az előjegyzéseket a soron kívül érkezők, hiszen az a tapasztalat, hogy az előjegyzett betegek egyharmada nem jelenik meg a szakrendelésen, így nem számítanak a kórházban különösebb torlódásra..