Falusi szálláshelyek minősítése

A „falusi szálláshely napraforgóval” védjegy a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által létrehozott és működtetett tanúsító védjegy. Ez a jel a falusi szálláshelyek esetében minőségi garanciát jelent a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalú szálláshelyszolgáltatás-nyújtásra. A napraforgós nemzeti védjegyet a FATOSZ megyei szervezeteinél lehet igényelni és ennek odaítéléséről – a minősítést követően – a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásával születik döntés.

A falusi szálláshelyek minősítése már tíz évre tekint vissza. A megváltozott jogszabályok alapján most a korábbinál szigorúbb, EU normákhoz igazodó minősítéssel kell számolniuk azoknak, akiknek lejárt a védjegyhasználati engedélyük, vagy most szeretnék minősíttetni szálláshelyüket. A két, három, vagy négy napraforgós védjegy minőségi garanciát jelent az adott helyen nyújtott szolgáltatásra.
Július 1-től, ha valaki falusi szálláshelyként akar működni az ezt kétféleképpen teheti: vagy úgy, hogy most megszerzi a védjegyet, vagy úgy hogy még nem járt le az öt éves időtartamú minősítése. Aki nem él ezzel a lehetőséggel tovább működhet, de szeptember 1-től az új besorolás alapján csak mint egyéb szálláshely. Minősítésre a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesületnél lehet jelentkezni, ahol vizsgázott minősítők állnak rendelkezésre. A minősítés odaítélése a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásával történik. Az ehhez szükséges dokumentumokat az országos, illetve a megyei szövetség honlapjáról is le lehet tölteni.

http://www.hevesfalutur.hu